MIA LARI DARI RUMAH PENGASUH!!!

Selamat petang uolls.. Jarang sekali CB update blog sekarang.. Sejak2 terjebak dengan Smule & Clash Royale.. Lagi nak bahagi masa dengan family dan kerja.. Sudahnya blog terabai.. Huhu.. Tapi hari nie CB nak share dengan korang pasal buah hati ulam jantung CB, Mia.. Kalau korang tengok dari tajuk post ni mesti koranag pun jadi suspend macam CB rasa..




Sebenarnya kisah ni berlaku sekitar bulan Februari lepas, selepas cuti raya cina.. Dan CB baru dapat tahu malam tadi.. Pandainya Mia dan maksu nya simpan rahsia.. Kisahnya bermula satu hari tu CB hantar Mia ke rumah sitter (dalam taman yang sama).. CB macam biasalah lepas hantar Mia terus pergi kerja.. Rupanya pada hari tu Mia tak pergi tusyen dan sekolah.. Mungkin sebab atuk yang selalu hantar Mia tak sihat atau lupa..

Mia pula dah kebosanan dekat rumah sitter.. Jadi entah macam mana dia boleh terfikir untuk ambil bag dia dan lari balik ke rumah.. Merujuk pada sumber2 dari taman, ada seorang lelaki yang sedang bawak van nampak Mia berlari..  Jadi dia rasa pelik dan ikut Mia sambil bertanya rumah di mana dan anak siapa.. Masa driver van tu bertanya Mia langsung tak mengendahkan.. Dia terus lari sambil menangis (driver van tu orang taman yang sama jugak) kemudian ada kakak naik motor nampak Mia berlari.. Dia pun ikut jugak sebab yelah budak kecik berlari dengan bag.. Siapa pulaklah yang tak risau..

Sampai je dekat rumah (mujur time tu adik CB ada dekat rumah) Mia terus panggil maksu nya.. Kecoh la kejap. Balik2 tu Mia terus minum air banyak2 sebab dah penat berlari dan dia kata dia lapar memandangkan dari pagi dia tak makan.. Siiter pulak bila baru tersedar yang Mia sudah tiada dirumahnya.. Dia pun menggelupur mencari… Tempat pertama dia tuju rumah mentua abang CB.. Bila mentua abang CB kata tak ada, bertambah kecoh lah lagi sebab mentua abang CB call kak ipar.. Kak ipar CB masa tu tengah tak sihat. Dah dia menangis2 sebab dapat berita Mia hilang.. Da selesai hal semua baru lah suami sitter tu datang dekat rumah..

Well CB tak salahkan Mia.. Sebab seperti yang CB sedia maklum & nampak sendiri jugak pengalaman2 orang2 yang pernah hantar anak ke situ.. Sitter tu memang pemalas.. Hari2 bagi budak2 makan nasi dengan telur goreng.. dah berapa tahun tetap sama jugak.. Selalu bila CB hantar Mia pagi2 pukul 8am tu muka dia still muka baru bangun tidur.. Kadang tu CB sampai dia tidur lagi dekat ruang tamu tu..

Dia jadi pengasuh semata-mata nak duit memandangkan suaminya tak bekerja dan mempunyai 2 orang lagi anak yang masih bersekolah.. Tapi nak CB kata dia orang susah.. Income dia not bad.. Sebab bukan seorang dua dia jaga.. Cuma sikapnya yang sambil lewa dan tak bertanggungjawab yang buat CB sakit hati..


Now Mia tak lagi CB hantar kesana.. Mama CB kembali jaga Mia seperti sedia kala… Alhamdulillah jugak yang tidak ada apa2 terjadi pada Mia sewaktu dia lari dari rumah sitter… 

SAKIT ITU PENGHAPUS DOSA

Assalammualaikum readers.. Kurangnya CB mengupdate blog sekarangkan.. Alhamdulillah mama CB da semakin sihat.. Jumaat yang lalu CB bawak mama untuk buka beg saluran.. Akhirnya mama kata.. Kemain lagi riang dia.. Maklum dia dah bosan duk saja dekat rumah.. Sekarang mama dah boleh bergerak kesana kemari seperti sedia kala.. Tapi… Kebelakangan ni CB pulak yang jadi tak sihat.. Puncanya CB mula hilang selera makan sejak 2 minggu yang lepas.. Kemudian diiringi dengan pening, loya, muntah2 dan sakit dibahagian pinggang (memang tak boleh duduk dan baring)..

Selasa baru2 nie CB pergi ke Klinik Kesihatan untuk dapatkan rawatan.. Namun CB rasa agak kecewa dengan layanan yang diberi.. 2 jam menunggu dengan keadaan badan yang tidak mengizinkan tapi bila nombor dipanggil, pegawai perubatan hanya bertanya sahaja sebab apa datang dan berikan CB time slip serta ubat tahan muntah.. Alahai nie la antara sebab kenapa CB tak suka pergi KK atau GH.. Menunggu bukan main lama jumpa doktor tak sampai seminit.. Tak ada apa pun yang diperiksanya..

Dan gejala sakit tu masih melarat ditambah pula dengan cirit birit dan rasa sakit dibahagian bawah perut.. Tambah lagi ulser dipinggir bibir ku ini besar bak hang.. Lagi la tak leh nak makan.. Berat CB susut 4.9kg.. Ehhh wahhh sakit punya pasal terus dapat berat badan idaman.. Kalau tak susahnya nak turunkan..

CB pun tak pasti apa punca sebenar.. Mama dah start bising2 tentang detox tea yang CB beli.. Yes memang tak dinafikan sejak.. Bukan sejak tapi sewaktu amalkan detox tea tu lagi selera makan CB dah mula kurang.. Tapi lau dah tak ambil detox tea pun tak ada selera.. CB andaikan sebab cuaca.. Ye la cuaca terlampau panas dan CB minum terlampau banyak air sehingga tak larat dah nak makan..

CB harap sakit ni cepatlah beransur.. Sebab banyak urusan yang CB perlu uruskan.. Tak sanggup jugak nak muntah dan cirit birit hari2.. Mau2 nanti bawak bantal dengan selimut dalam toilet terus…



HIKING DAY @ TABUR HILL



Assalammualaikum semua.. Macam mana dengan hujung minggu korang?? Cuaca agak panaskan semalam.. Lebih panas dan bahang dari biasa.. Pastikan korang banyak minum air ok..Kurangkan aktiviti diluar rumah..




Tapi semalam pagi CB terasa nak hiking Bukit Tabur.. CB gerak dari rumah lebih kurang jam 7:45pg.. Dalam perjalanan CB singgah sarapan McD.. CB pilih untuk ikut MRR2 untuk ke Taman Melawati.. Perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam setengah..




Kawan CB memilih untuk hiking dari second peak ia lebih light jika dibandingkan dari track utama yang lebih mencabar.. Kami mula memanjat sekitar jam 9:17am.. Bila dah lama tak hiking mula2 tu pancit jugak.. Tapi CB mampu untuk dapatkan balik stamina.. (cewaahhhhh.. hahahahaa)




Dari track ni pemandangan lebih kepada kawasan perumahan elite di Taman Melawati.. Manakala pemandangan empangan pula sedikit terlindung dengan pokok kecil.. Susur jalan daki pula tidak terlalu bahaya untuk pendaki2 yang baru.. Namun masih mampu memberi kepuasan bila sampai dipuncaknya..






CB ambil masa lebih kurang sejam untuk sampai dekat atas.. Rehat2 kejap dan CB turun semula.. Dah penat2 tu best bila dapat nikmati cendol untuk sejukkan badan..








Sedikit info mengenai Bukit Tabur : 

Bukit Tabur terletak di dalam negeri Selangor.. Ia jugak terkenal dengan nama Bukit Hangus. Bukit Tabur adalah sebahagian dari Empangan Klang Gates dan mampu dilihat dari Lingkaran MRR2 Kuala Lumpur.. Kebanyakakan pendaki akan memasuki melalui denai di Kampung Klang Gates, 50 meter dari pintu empangan berdekatan dengan Taman Melawati untuk pendakian 3-4jam..

Puncak Bukit Tabur menawarkan pemandangan panorama, empangan dan bandar Kuala Lumpur yang cantic.. Bukit Tabur juga dibahagi kepada dua bahagian iaitu timur dan barat.. Kebanyakan pendaki juga gemar memilih bahagian barat kerana bahagian timur menawarkan pendakian yang lebih mencaba dengan curam yang lebih dalam dan berisiko..

Di Bukit Tabur juga pernah terjadi beberapa kemalangan termasuklah kemalangan maut.. Adalah diperingatkan kepada pendaki2 agar lebih berhati2 dan mengenakan pakaian yang lebih sesuai untuk pendakian..

* pesanan dari CB kalau boleh musim2 panas macam ni elakkan pergi hiking. Sebab bahaya.. Ada kemungkinan kita akan mengalami tekanan darah tinggi atau pun rendah.. Seperti baru2 nie di Gunung Datuk 3 orang menemui ajal.. Salah seorangnya kerana serangan jantung..

MOGA DIKAU TENANG DISANA

Assalamualaikum semua.. Hari nie genap 4 tahun arwah ayah CB meninggalkan kami.. Tarikh yang CB tak akan lupa sama sekali.. 4 tahun lepas arwah ayah dapat serangan jantung secara mengejut.. Masa tu CB keluar dengan kawan.. Hp pulak habis bateri.. Sedih rasanya tak sempat jumpa ayah buat kali terakhir..





Ayah orang yang banyak back up CB.. Support CB.. Ingat lagi masa zaman sekolah dulu dek kerana ayah dan CB suka menyanyi, ayah sanggup beli barang muzik dan tubuhkan 1 band.. Kita orang nyanyi dekat kenduri2 kahwin.. Ayah ada set karaoke dekat rumah untuk anak2 lepas gian menyanyi..

Setiap apa yang ayah minat dikongsi dengan anak2.. Ayah pernah masuk lumba kereta dekat litar.. Masa tu seronok bila dapat masuk dekat kokpit.. Dapat tengok macam2 jenis kereta yang dah di modify.. Last minat ayah adalah superbike.. CB suka ikut ayah konvoi.. Dari situ CB pun bercita2 untuk miliki motor superbike sendiri nanti..

Kalau bab shopping pulak.. Ayah tak pernah benarkan CB pilih sendiri.. Sebab ayah kata tak cantik dan sebagainya.. Kadang jeles dengan kawan2 sebab diaorang boleh pakai ikut trend up to date waktu tu.. Kalau bab kasut memang CB tak pernah dapat nak pakai kasut flat shoes.. Ayah cuma kan belikan high heels.. Dah kerja and cari duit sendiri nie la baru merasa nak pakai flat shoes dan shopping apa yang diri sendiri nak…

Ayah memang seorang yang baik.. Suka tolong orang.. Dia paling tak boleh tengok orang susah lagi2 ahli keluarga.. Dia sanggup tak ada duit nak makan asalkan dia dapat tolong adik beradik dia.. Biarpun orang selalu mengata dia, kutuk dia sebab dia hanya driver lori.. Tapi die tak pernah kecik hati.. Dia tetap senyum..





“Ayah..
Ampunkan semua dosa akak pada ayah.. Halalkan makan minum akak ye..
Maaf kalau akak bukan anak yang baik.. anak yang sempurna..
Terima kasih sebab selalu sabar dengan kerenah akak.. Sentiasa ada menjadi tulang belakang akak..
Moga ayah tenang..damai dekat sana.. Moga ayah di tempatkan dikalangan orang yang beriman..


BATU HEMPEDU ~ SILENT KILLER

Assalammualaikum sahabat2 sekelian.. CB pernah kata nak share dengan korang tentang penyakit mama iaitu batu dalam hempedu.. Syukur alhamdulillah mama CB sihat selepas operation dan kini masih menanti untuk buka tiub sahaja.. Mama CB pun dah tak sabar2 nak kembali cergas seperti sedia kala..

Ok back to our story.. Antara gejala-gejala awal ialah sakit yang sama seperti gastrik tetapi dalam jangka masa yang lama.. Macam mama CB dia memang selalu kena gastrik sampai seminggu baru baik.. Bila pergi klinik memang doktor akan bagi ubat angin dan cas gastrik..

Batu dalam hempedu jugak boleh dialami tanpa disedari.. Ini kerana prosesnya mengambil masa bertahun2 dan kuantitinya mungkin bukan 1 tapi berpuluh2.. Ia terjadi kerana hempedu tidak memiliki bahan kimia yang seimbang lalu menjadi partikel keras yang kemudiannya menjadi batu karang..

Apabila pundi hempedu dipenuhi dengan batu proses pencernaan lemak dan kolesterol menjadi kurang efektif dan ia menyebabkan cecaitr hempedu memasuki salur darah dan menyebabkan pelbagai penyakit seperti darah tinggi, kuning, jantung kerosakan hati dan lain2…

Dahulunya gejala ini hanya akan dialami oleh individu yang berusia 40 tahun.. Tetapi kini seawall usia 20 tahun pun boleh disahkan menghidapnya. Ini kerana gaya hidup kini yang lebih kepada kurangnya pengambilan pemakanan yang sihat dan diet yang tidak teratur..

Gejala batu karang dalam hempedu:

Rasa senak kronik yang hadir dengan rasa mual, angin, kembung perut dan kadangkala sakit di bahagian perut.
Kesakitan yang datang secara tiba-tiba, konsisten dan sederhana bertukar ­teramat sangat di bahagian tengah dan kanan atas ­perut.
Rasa sakit apabila ditekan pada bahagian tepi ulu hati.
Rasa sakit di hempedu ketika menarik nafas.
Rasa loya dan muntah tanpa sebab.
Kadangkala, batu karang hempedu terperangkap di pangkal pundi hempedu dan mengakibatkan rasa sakit berterusan atau mengalami demam panas
Selain itu, ada ketika­nya batu karang hempedu terlepas daripada pundi hempedu dan masuk ­melalui duktus dari hati dan pundi hempedu ke usus ­kecil (duktus hempedu biasa).
Ia juga boleh masuk melalui duktus yang menghala pankreas dan menyebab­kan ketulan batu karang ini tersumbat dan menyekat duktus mengakibatkan komplikasi dikenali sebagai pankreatitis.


Kaedah atau rawatan

i- Pembedahan
Pembedahan laparoskopik kolesistektomi.
Kebanyakan surgeri pundi hempedu dijalankan meng­gunakan laparoskopi iaitu sejenis tiub nipis ­dengan sistem lampu dan kamera video kecil.

Beberapa insisi (menghiris tisu) kecil akan dilakukan dan individu berkenaan akan kurang berasa sakit selepas pembedahan, kurang parut dan boleh kembali melakukan aktiviti seharian hanya dalam beberapa hari.
Pembedahan terbuka.
Pundi hempedu ­dikeluarkan melalui insisi besar di perut. Selepas pembedahan dilakukan, hati ­terus menghasilkan hempedu secukupnya untuk mencernakan diet yang normal.

ii- Bukan pembedahan

Batu karang terbentuk berulang kali apabila rawatan bukan pembedahan dilakukan. Bagaimanapun, apabila pembedahan bukan pilihan utama pesakit, doktor akan mencadangkan:
Pil garam hempedu.
Doktor menyarankan pengambilan ubat ursodial (Actigall) yang akan melarutkan batu kolesterol untuk tempoh ditetapkan.

Rawatan ini sesuai dilakukan untuk batu karang yang kecil.


Dan CB ada dapat banyak petua untuk rawatannya secara semulajadi.. Maka boleh la korang cuba2.. Macam kita yang belum disahkan menghidapnya patut menukar amalan pemakanan kita ke cara yang lebih sihat.. Dan tak salah mencuba petua nie..


Minum 4 gelas jus epal setiap hari selama 5 hari berturut-turutHari ke-6 jangan makan malamPada pukul 6 petang hari ke-6: makan satu sudu garam Epsom (magnesium sulphate) yang boleh dibeli dari farmasiPukul 8 malam hari ke-6: ulang makan garam EpsomPukul 10 malam hari ke-6: Campurkan satu cawan (250 ml) minyak zaitun atau minyak bijan dan setengah cawan jus lemon segar (perah 3 biji lemon). Campur minyak zaitun dengan jus lemon dan minum.InshaAllah esok pagi buang air besar akan kelihatan batu-batu karang keluar.

ataupun

 Korang boleh cari Daun Jin atau Pokok Lidah Jin.. Rebus dan minum airnya...insya allah.. 

MAYAT REMAJA PEREMPUAN DALAM BEG

Allahuakbar.. Baru kejap tadi kecoh dekat group whatsapp sekolah tentang penjumpaan mayat budak perempuan di dalam beg di Jalan Belimbing, Meru.. Dikata kan budak berkenaan baru berusia 15 tahun… Manusia makin kejam.. Kejadian ini membuat kan CB teringat dengan kes adik Nurin Jazlin suatu ketika dulu yang telah diculik dan dibunuh kemudian di letakkan di dalam beg pakaian..


Tentang kisah yang sedang diviralkan ini CB tak tahulah akan kebenarannya.. Tapi khabarnya telah disahkan oleh orang2 kampung sekitar tempat berkenaan… Polis masih menyiasat katanya…



Korang yang ada nak perempuan jaga mereka.. Pantaulah pergerakan mereka.. And girls kat luar sana please mana2 korang pergi please inform family kurangkan keluar di waktu malam.. Jangan mudah percaya pada orang yang baru kita kenal.. Pertuturan juga kena jaga.. Manalah kita tahu jika percakapan kita menyakiti hati orang dan kita tak tahu apa yang orang tu mampu buat pada kita.. Hati-hatilah..

MOVIE REVIEW : BOBOYBOI THE MOVIE

Salam semua.. Lama CB tak bukak blog.. Agak bz sikit lately huhu.. Well hari ni CB nak cerita pasal semalam.. Bawak my little princess tengok movie Boboyboi The Movie dengan kawan2 CB.. Last week pun da tengok movie cerita Munafik..

CB ambil masa yang petang cikit sebab yang awal2 semua da tinggal seat depan2 je.. Tiket pun CB beli online je senang.. So dapat la seat belakang maka penglihatan si kecil Mia tak adalah terhalang oleh kepala2 orang.. Tapi semalam tetiba Mia demam pulak.. Ingat tak yah la pergi tengok sebab dia tak sihat tapi dia siap cakap “mama wayang tu sekali je dia keluar nanti adik tak dapat tengok lagi..”



Nak tak nak bawak la jugak.. Kita orang keluar awal dari rumah sebab kawan CB nak beli baju sekali.. Tapi terawal sangat la pulak.. So sementara tunggu pukul 5:50pm tu kita orang duduk la rilex2 main giant bubble dekat padang.. terserempak pulak dengan salah seorang kawan CB masa kerja dekat 7E dulu..


Ok2… back to cerita tadi.. So far cerita boboyboi ni best sangat2.. Bukan setakat budak2 je leh layan.. Dewasa pun.. Betapa kuatnya hubungan persahabatan antara boboyboi dan ochobot serta kawan2nya.. Oleh kerana menghayati sepenuhnya cerita tu CB menangis masa ochobot mati.. Sob sob… Memang enjoy gila tengok cerita nie.. Berbaloilah beli tiket tu bak kata kawan CB..



Hope akan adalah Boboyboi  The Movie 2 nanti.. Habis movie dalam pukul 7:20pm so kita orang terus balik sebab Mia da mengantuk.. Next week kita rest je dekat rumah insya allah...

PENDAFTARAN TAHUN 1 BAGI TAHUN 2017 & 2018

Pendaftaran tahun 1 bagi negeri Selangor dan Putrajaya secara online oleh ibu/bapa atau penjaga kanak-kanak yang lahir pada tahun 2010 dan 2011 akan bermula 1 Mac 2016.. Pendaftaran boleh di buat di laman web seperti berikut : http://public .moe.gov.my



Makanya para ibubapa/penjaga sekitar Selangor dan Putrajaya bolehlah start daftarkan persekolahan anak anda dengan segera.. Tak perlu lagi nak ambil cuti dan pergi kesekolah dan tunggu lama2.. Online je…

MUHAMMAD FAIZ AKMAL

Beberapa hari rasa tak sedap hati.. Rupanya nak dapat berita duka.. Tahun 2016 memang sangat mencabar.. Tanggal 16 Feb 2016 Cik Bie lepaskan CB.. Sedih?? Sedih la jugak.. Beberapa bulan je lagi genap setahun relationship tu.. Ter recall balik memori2 manis waktu bersama.. Ramai yang tanya kenapa sebab orang tengok elok je.. Sweet je.. Biar CB je la yang tahu.. Apapun CB hormat keputusan dia.. Walau CB rasa agak terkilan.. Yelah setelah apa yang kita orang lalui bersama CB tak duga ia akan berakhir.. CB harap dia dapat capai apa yang dia impikan.. CB akan selalu menyokong dari sisi yang tidak diketahui.. Cewah…

CB betul2 dah move on.. Move on bermaksud kita betul2 melepaskan seseorang itu dengan redha.. Cuma ada beberapa habit yang belum mampu nak buang.. Kalau dulu CB selalu text dia untuk tanya itu ini.. Mengadu itu dan ini.. CB suka tengok last seen dia tanpa sebab.. Suka tengok pic dia.. Malam2 CB suka call dia semata-mata nak dengar suara dia.. Tapi sekarang CB kena buang semua habit tu.. CB sangat berterima kasih pada dia sebab selalu ada diwaktu CB memerlukan.. Actually dia seorang yang sangat baik.. Cuma dia pelik.. Hahahaha… Well CB harap boleh kekal berkawan saja dengan dia memandangkan kita orang duduk satu taman.. Sebab pasti akan terserempak dekat mana2..

CB tau dia akan baca entri ni.. Sebab dia pernah stalk dalam diam blog CB..

Faiz..


I tak salahkan u.. U selalu take care ok.. Jangan lupa makan ikut time nanti gastrik datang balik.. Kalau u pergi bercuti jangan lupa rest  1 hari sebelum u start keje.. Lau tak nanti u demam.. Jaga lutut tu elok2.. Jangan main bola kalau tak elok lagi.. Stay seperti mana diri u sekarang ok.. Pegang pada prinsip dan impian u.. I percaya u boleh.. Gud luck.. Chaiyookkk Faiz… Jadi lah seperti maksud nama u.. 'yang terpuji berjaya sempurna'

MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK

♥ Assalamualaikum ♥

"MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK "

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurnianya, akhirnya Mega giveaway ini berjaya dilancarkan. Terima kasih kepada 21 sponsor yang sering memberi kerjasama yang baik. Dengan lafaz "Bismilah" cik akak membuka tirai "MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK ".

klik banner - join 
Syarat-syaratnya :-
  • Follow blog, Follow Instagram, Follow Google+ & Like Page Facebook - Rujuk Entri SINI (syarat Follow Instagram, Follow Google+ & Like Page FB hanya kepada peserta yang memiliki mana-mana akaun yang dinyatakan seperti di atas).  
  • Letak link blog ini dalam senarai bloglist anda -  [ Cik Akak ] [ Eyja ] & [ Pn. Wawa ] - **syarat ini wajib kepada semua peserta sepanjang tempoh Mega Giveaway ini berlangsung.
  • Buat entri bertajuk "MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK "
  • Copy coding yang disediakan & paste kan dalam ruangan HTML
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini 
  • Giveaway berlangsung 01.02.2016 - 26.02.2016
  • Giveaway tamat 26.02.2016 jam 11.59 malam
  • Pemenang dinilai melalui RANDOM.ORG & PENGUMUMAN PEMENANG PADA 29.02.2016.

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST 2016 BERSAMA KIMMIE



KLIK banner untuk join.

#1 SEGMEN FROM ME



meh join sini.. KLIK BANNER utk join

First Giveaway by KasihkuAmani


jom2 join giveaway by kasihku amani.... KLIK banner utk join

BIRTHDAY G.A BY FARAHDEENA FISAL

CLICK PADA BANNER UNTUK JOIN

salam and hye people :),

. This is farahdeena second giveaway. Dan giveaway kali ini dibuat semperna birthday blogger
 farahdeena pada 9 february ni. So, nak cari 5 orang blogger yang bertuah untuk memenangi HADIAH MISTERI. 

Tapi kalau ramai yang join mungkin  jumlah yang bertuah akan berubah. hehe. 


Untuk join Birthday Giveaway By FARAHDEENA FISAL ini. mudah ja syarat dia :)

Emoticon 1.  buat entry bertajuk "Birthday G.A by FARAHDEENA FISAL" 


Emoticon 3.follow ig farahdeenafisal

Emoticon 4.follow ig Farahdeena Shopholic


Tmat pada 19 february 2016, jom join ramai-ramai 
SmileySmileySmileySmiley


SEGMEN BLOGWALKING & BLOGLIST BY AINA AKMAL



Hurmmm memori paling indah ye?? Memori paling indah ialah kehadiran Cik Bie..


Giveaway Cash RM30 Feb 2016 by AHBAR

Klik Banner untuk join giveaway


Subscribe to our mailing list to get the updates on our Special Offer to your email inbox...

 We can't wait more to have your email in our subscribers email list. Just put your nice email in below box:

* indicates required


Biskut Semperit

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,



Anda tengah mencari biksut semperit tradisional sedap untuk dinikmati musim perayaan ini?

  1. Mari cuba produk keluaran kami, dijamin kepuasan memakan biskut semperit ini sehingga tahap 90% puas hati.
  2. Ingin mencari biskut semperit apabila makan cair di dalam mulut? Jawapanya adalah biskut semperit keluaran kami.
  3. Bahan yang digunakan ketika proses ini adalah butter, tepung, gula dan telur.

Biskut Semperit AHBAR telah mempunyai pengalaman semenjak 2006 dimana resepi secara turun temurun dan Berjaya menambat hati pembeli.

Jadi jangan lepaskan peluang ini, mari merasai kenikmatan memakan biskut semperit yang mempunyai citarasa tradisional dikekalkan.


KINI HANYA

RM25.00

50 KEPING
FREE COD AMPANG / KUALA LUMPUR


Segmen Bloglist by Cik Miela


Klik Banner untuk join ye kengkawan..

SELAMAT HARI LAHIR MOHAMMAD IAN FAHEIMY YANG KE 6 TAHUN




Salam jumaat kawan2 blogger semua.. Semalam adalah hari ulangtahun kelahiran anak buah CB.. Jadi angah CB cadang buat dekat rumah along memandangkan mama ada dekat sana.. Jadi malam tadi kita masa otw tu singgah ambil kek dekat SPK Shah Alam dekat2 dengan UITM cawangan Puncak Perdana.. Lepas tu terus menuju ke rumah along yang terletak di Telok Panglima Garang, Banting… Tapi singgah ke KFC drive thru di Johan Setia untuk belik makanan..


Sambut simple je.. Hanya keluarga kami dan mak mentua angah sebab dia nak lawat mama yang dah discharged.. Lama jugak tak buat gathering macam ni.. Sebab masing2 sibuk dengan kerja dan keluarga msing2.. Tapi bila anak buah CB tu tiup lilin muka Princess Mia terus berubah.. CB tau kenapa sebab birthday dia hari tu tak ada pun buat macam apa2.. Padahal CB dah tempeh kek dengan kawan CB..  Cuma masa tu mama CB baru je masuk hospital.. So masing2 lebih focus pada mama.. Kesian Mia..


But tak de lah niat CB nak biar je.. Cuma nak tunggu mama sihat sikit so akan celebrate birthday Mia pula.. Dekat pukul 12 baru la balik… Sudahnya pagi ni anak2 liat nak bangun.. CB plak terpaksa pergi mendobi awal2 pagi tadi sebab 3 hari ni CB ada hal..

Kepada anak buah manja CB ni.. Moga Ian jadi anak yang baik dan soleh.. Bijak dan semoga jadi abang yang selalu jaga adik2..

So Selamat bercuti kepada semua.. Mana yang balik kg tu hati2 ketika memandu.. dan pasti kan anda cukup rehat..

















3H 2M PERCUTIAN BUDGETLANGKAWI

Pengangkutan.

Bas/Flight :

Cara mudah untuk korang menempah tiket awal dan mengetahui jadual perjalanan selain dari pergi ke kaunter. Untuk yang nak menempah tiket bas boleh ke laman web SANI EXPRESS dan flight korang boleh cuba AIR ASIA , MALAYSIA AIRLINES dan lain2 syarikat penerbangan di Malaysia..

Pastikan anda merancang percutian dengan baik.. Elakkan menempah di saat akhir.. Lagi2 tiket bas.. Untuk ketika ini tambang adalah RM 54.00 (dewasa) jika bas tambahan harganya agak mahal sedikit.. Macam CB kena baru2 nie.. Sebab kawan beli lambat jadi harga tiket untuk pergi jadi RM 61.00 (dewasa)..

Feri :

Anda boleh jew beli tiket feri online..jadi anda dapat melihat waktu perjalanan feri.. Untuk menempahnya sila ke laman web ini FERI LANGKAWI . Rate harga tiket feri untuk waktu ini adalah RM 18 untuk dewasa.

Penginapan.

Hotel/Homestay :

Buat pemilihan bijak.. jika anda merancang percutian bajet jadi janganlah pilih hotel yang bertaraf 4 atau 5 bintang.. Memadai menginap di hotel budget atau homestay.. Di Pulau Langkawi terdapat banyak hotel2 budget dan home stay yang selesa.. Dan mereka ada menyediakan pakej2 yang menarik untuk anda..


Sewa Kereta

Di Langkawi anda tidak perlu gusar tentang pengangkutan untuk berjalan.. Terdapat banyak perniagaan sewa kereta di sana.. Jika anda tidak mahu sewa kereta boleh je naik teksi yang harganya sangat berpatutan.. Contoh contact seperti di bawah :



Tempat Menarik

16 tempat menarik untuk lawatan:

Dataran Lang
Kereta kabel
Sky Bridge
Underwater World
Air Terjun Telaga Tujuh
Air Hangat
Ladang Buah Naga
Makam Mahsuri
Bird Paradise
Taman Marin Pulau Payar
Taman Buaya
Island Hoping
Taman Agro Mardi
Telaga Harbour Park, Perdana Quay
Langkawi Wildlife Park
Kilim Geoforest Park

Tempat shopping :

HIG, Idaman Mahsuri, SAGA, Coco Valley.

Tempat makan best :

Laksa

tepi airport, jalan penarak, jeti (kerusi hijau), beras terbakar (depan sekolah), pantai kok.

Pantai Cenang

Burger lori, restoran haji ramli, selera lubuk buaya, restoran sambal tumbuk, restoran hall in the wall, restoran mangga 2, restoran janggus, restoran haji jelani

Pantai Tengah

Restoran mangga depan holiday villa

Padang maksirat/Airport

Jom ikan bakar, gulai kawah, restoran D pulau, restoran patani

Kuah

Wan thai, restoran bamboo, fish farm restoran, EE burger, stall belakang EE, wonderland seafood, kedai makan nelayan


Lain2 tempat makan terbaik KLIK SINI







HILANG NYAWA TERTINGGAL BUDAK



Pagi2 masuk kerja dengar opismate cerita pasal kejadian di Sungai Udang, Klang petang semalam.. Dan tak sangka masuk dalam Harian Metro hari ni dalam ruangan setempat..

- ehsan harian metro online -

Dengar katanya pemandu van berkenaan tertinggal kanak2 terbabit masa dia ambil kanak2 balik dari sekolah.. Jadi oleh kerana marah bapa saudara kanak2 tersebut menahan pemandu van ni dekat tepi jalan dan memukulnya..

Allahhu akhbar… Dan dengar cerita lagi y memukul tu baru je mendirikan rumahtangga dan mangsa pula bakal mendirikan rumahtangga hujung bulan nie..


- mangsa.. sumber whatsapp -

Pada CB kan.. Amarah tu tak boleh diikut sangat.. Walauapapun sebab untuk kita marah seseorang tu pasti org tu jugak punya alasan mengapa.. Manalah tahu kot2 dia fikir budak tu dah balik mak bapak yang jemput.. Yela budak kadang kalau lambat cikit dia leka main.. Tapi mungkin jugak yang memukul tu tak ada niat nak pukul sehingga mati..


- pakcik kanak2 terbabit.. sumber whatsapp -

Apapun sama2 lah kita ambil ikhtibar dari cerita nie.. 


TIPS PERCUTIAN BAJET

Percutian bajet 3H 2M?? Siapa yang tak sukakan.. Hari nie CB nak share dengan korang beberapa tips yang mungkin boleh membantu korang bila travel sorang2 atau dengan kawan2..


  •  Pastikan tempat yang hendak dituju.

korang kena ambil tahu tempat yang korang nak pergi seperti persekitarannya.. Lagi kalau korang travel sorang2 dan tempat yang korang nak pergi tu adalah tempat yang korang tak pernah pergi.. Sekarang korang boleh google je info2 yang korang perlukan.. Seperti tempat makan, hotel dan lain2..

  • Bila tarikh bercuti dan pengangkutan.

Ni penting.. Korang kena la tetap kan tarikh yang betul supaya dapat buat perancangan awal.. Kalau boleh elakkan waktu cuti sekolah kerana tempat2 percutian akan menjadi sesak.. Seperti penempahan hotel , pengangkutan dan lain2 penting untuk buat tempahan awal.. Pastikan korang survey betul2 harga dan lokasi hotel dan transport sebelum korang booking.. Tentang pengangkutan pula biasanya kita akan menggunakan public transport.. Tapi boleh je kalau korang nak bawak kereta sendiri.. Kalau korang naik bas pastikan stesen bas tidak jauh dari tempat yang korang nak pergi.. Contohnya kalau korang nak pergi Langkawi stesen bas kuala perlis adalah berdekatan dengan jeti.. Tak perlu jalan jauh atau ambil teksi dan sebagainya..

  • Aktiviti.

Aktiviti ni perlu jugak.. Sebab tak kan pergi bercuti duduk peram dalam bilik je kan.. Lagi2 kalau yang pergi bercuti dengan kawan2.. Jika tempat percutian itu adalah pulau pastikan korang ada buat malam BBQ.. Memang seronok.. Korang bolehlah melawat tempat2 yang menarik.. Info2 korang tempat korang boleh google.

  • Cenderamata.

Last sekali sebelum balik pastikan korang beli cenderamata untuk kenalan dan ahli keluarga…




Mudahkan?? Siapa kata travel tu susah.. Jika tak yakin berjalan dulu didalam negara sendiri..  Kalau dah yakin bolehlah ke luar negara..


Segmen Bloglist Beeha 1.0



KLIK BANNER UNTUK JOIN

* Cik Epal
* Aida


Tabung Mia

Menarik Disini