Hari ni Cik Bunga breakfisrt Sharped Pie.. Selera tekak hari
ni memang western sangat.. So Cik Bunga nak share resepi Sharped Pie yang
simple tapi sedap.. (Resepi dari opismate Cik Bunga)
Bahan2 yang perlu :
Bahan A
10biji kentang
1L susu segar
Bahan B
1biji bawang holland
3ulas bawang putih (cincang)
1biji cili bangla
5biji cendawan butang
1tin tomato puri
250g cili boh
50g sayur campur
200g daging ayam kisar
Gula, garam, oregano, lada hitam dan serbuk perasa secukup
rasa
Bahan C
Keju
Daun parsley (cincang)
Cara caranya :
Rebuskan kentang (yang sudah
dibuang kulit) sehingga empuk.. Lenyekkan kentang dan susu (sukatan susu sehingga kentang menjadi warna putih)
Kemudian tumiskan bahan B (bawang
putih, bawang holland, tomato puri dan cili boh) sehingga naik bau. (jangan lupa masukkan gula, garam, oregano, serbuk perasa
dan lada hitam)
Masukkan sayur campur, cendawan butang dan daging kisar
sehingga hampir masak baru masukkan cili bangla. (takut
kira masukkan terlalu awal cili bangla tadi akan terlebih masak)
Setelah siap masuk kan bahan B yang telah dimasak tadi ke
dalam bekas. Letakkan lapisan susu kemudian kentang yang telah dilenyek tadi..
Lapisan terakhir letak kan cheese ikut kesukaan kita.. (kalau Cik Bunga suka banyak cheese)
Bakar pada suhu 150 selama 20-25 minit..
Kemudian siap di hidang…
No comments:
Post a Comment