Morning… Assalammualaikum bloggers?? Korang tengah
buat apa?? Dipagi jumaat yang mendung2 ni sedapnya kalau dapat makan sarapan
dengan air panas betul tak?? Petang semalam anak buah Cik Bunga buat request
kat nenek dorang (means mama Cik Bunga la kan) nak
bawak bekal kuih donat ke sekolah pagi nie..
Wah2 mentang2 hari tu Cik Bunga da buatkan kek
coklat..semalam pulak puding mangga..untuk hari nie die request pulak kat nenek
dia.. Tapi anak2 buah Cik Bunga (termasuk la Cik Bunga sendiri) memang suka
sangat dengan donat yang mama buat..Gebunya… Kelembutannya..dijamin 2 hari pun
still lembut dan gebus..
Ada orang akan letak kentang
atau majerin untuk bagi dia gebu lembut.. Itu terpulang kepada individu… Resepi
Cik Bunga nie simple je dan guna barang yang memang ada kat rumah..
Bahan bahan :
3 sudu besar gula
3 sudu besar susu pekat
Garam secukup rasa
½ peket mauripan
3 sudu besar minyak
2 cawan air
1 peket tepung gandum
·
Bancuhkan semua bahan dalam 1 bekas (kecuali tepung) .
·
Kemudian adunkan bahan yang sudah
dibancuh tadi bersama tepung untuk menjadi doh. (doh
tidak boleh terlalu cair dan terlalu keras.)
·
Perapkan aduan dalam setengah jam
atau sejam. Bila aduan dah nampak kembang. Bolehlah bentukkan. (pastikan apabila kita dah membentuk aduan itu seperti donat
terus goreng didala minyak yang betul2 panas)
·
Goreng sehingga warnanya kuning kuning keemasan dan
angkat. Blender gula @ boleh guna gula kastor untuk gaulkan donat itu tadi. Siap
dihidang.
No comments:
Post a Comment